• Coach deg selv på dette!

    Tilstanden din påvirker din prestasjon

    "

Hva er det som gjør at du enkelte dager presterer på ditt ypperste – mens du den neste dag opplever som en eneste stor nedtur? Hva er det som egentlig avgjør en prestasjon her og nå – i øyeblikket? Svaret er TILSTANDEN din. Hvilken tilstand har du i det øyeblikket du skal prestere? Den tilstanden du har vil påvirke prestasjonen i øyeblikket dramatisk. Noen vil si at det har med kompetansen eller erfaringen du besitter. Jeg skal ikke være uenig i det, men de fleste har vel møtt mennesker som har høy faglig kompetanse og likevel ikke klarer å levere sitt beste når det som mest gjelder. De faller ut av sin ideelle tilstand!

Skrevet av Alf Inge Cleve-Stiansen

Hvis du kan akseptere at den tilstanden du er i påvirker kvaliteten på din prestasjon lurer du sikkert på : hvordan kan jeg da styre min egen tilstand?

Det er primært 3 faktorer som påvirker din tilstand i øyeblikket :

1. DITT VALG AV FOKUS

Hva er det du fokuserer på? Hva er det du har valgt å slippe inn i din oppmerksomhet? Forestill deg at loftet fungerer som en metafor på ditt mentale sinn. Når du beveger deg opp på loftet så tar du med deg en lommelykt for å finne frem. Når du kommer opp på loftet er det i utgangspunktet mørkt (ja, det kan høres litt brutalt ut), og for å se slår du på lommelykten. Det du ser i lysstrålen er det du har din oppmerksomhet på. Så det du peker på med lommelykta er det du ser.

Betrakt din egen organisasjon. Hva er det dere fokuserer på i disse dager? Og hvordan påvirker dette organisasjonens tilstand? Som aktør har du kanskje 3% av markedet, og hvem har fortalt at det er automatikk i at når markedet krymper, så skal din andel krympe tilsvarende? Som en aktuell salgsdirektør sa : Nå er det bare å fokusere på å ta markedsandeler i denne situasjonen, fordi det vil gi oss et eventyrlig løft når markedet snur igjen.

Bestem deg derfor for hva er det du velger å fokusere på for å prestere optimalt!

2. VALG AV SPRÅK

Hva er det du forteller deg selv og dine omgivelser? Hva kjennetegner din selvsnakk? Hva vil du si kjennetegner det språket som nå er i organisasjonen din? Bygger det ressurser inn i teamene eller bryter det ned? Dine ord har en stor innvirkning på tilstanden og hva du presterer i øyeblikket.

Et godt eksempel er lederen som fortalte sin familie at hun var veldig stresset om dagen – noe hun måtte innrømme at hun hadde sagt de siste 7 årene… Hun oppdaget etterhvert at dette språket møtte henne som en boomerang når sønnen fortalte henne at han skjønte at hun hadde «mye å gjøre» men at det hadde vært hyggelig om hun fikk tid til å komme opp på hytta i helga. Og venninnene som skjønte at hun hadde en «hektisk periode» og at de skjønte om hun ikke hadde tid til å komme på venninnekveld. Etterhvert hadde dette språket blitt en sannhet som forsterket og minnet henne på tilstanden av stress.

Bestem deg derfor for hva er det du velger å gå rundt å fortelle deg selv og andre!

3. VALG AV KROPPSPRÅK

Hva er det du utstråler gjennom ditt kroppsspråk? Det sies at ethvert kroppsspråk utløser en biokjemisk reaksjon i kroppen, som igjen setter deg i en bestemt tilstand. Legg merke til hvordan en idrettsutøver forbereder seg rett før prestasjonsøyeblikket. Det er ofte en tydelig endring i kroppsspråk nettopp for å hente frem den riktige tilstanden for å prestere maksimalt. Det samme gjelder deg. Kroppsspråket ditt er svært annerledes når du er skuffet og lei deg sammenlignet med når du er motivert og engasjert. Kroppsspråket er dermed en indikator på din tilstand. Forestill deg neste gang du går inn i et viktig møte. Bestem deg for hvilke tilstand som er viktig for deg å ha i dette møtet (fokusert? Tilstede? Troverdig? etc) og legg merke til hva du gjør i kroppsspråket for å forsterke denne ønskede tilstanden.

Bestem deg derfor for hva er det du ønsker å utstråle gjennom ditt kroppsspråk!

En grunnleggende forutsetning i det du nå har lest er at vi mennesker er i stand til å påvirke vår egen tilstand og dermed våre egne prestasjoner. Alternativet er at vi overlater det til tilfeldighetene hva som skjer. Svært mye av det vi gjør, tenker og føler er ubevisst. Vi styres altså av de “programmene” vi allerede har installert i forhold til hva vi naturlig fokuserer på, hva vi typisk sier i gitte situasjoner og hva vi går og utstråler gjennom vårt kroppspråk. Når du nå er bevisst hva slags faktorer som påvirker tilstanden din kan du faktisk gå inn å endre det til slik du ønsker det. Enkelt? Absolutt ikke, men heldigvis er det trenbart!

Hilsen Alf Inge